Czy czekolada może się zepsuć?

Poprawia nastrój, jest źródłem magnezu i się nie psuje. Czekolada to produkt wprost idealny, ale musi być spożywany w umiarze. Przekonamy, że zjadając czekoladowe słodycze po terminie, nawet te z białym nalotem nic nam się nie stanie?

Można spożyć do … i jeszcze dłużej

Na każdym opakowaniu żywności znajduje się data przydatności lub termin, do którego najlepiej zjeść. Są produkty, w przypadku których należy się tych zaleceń sztywno trzymać. Na szczęście czekolada nie należy do tej grupy. Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że przechowywana  w szczelnym opakowaniu, po otwarciu  może być konsumowana nawet kilka miesięcy po terminie, bez negatywnych skutków dla naszego zdrowia. W tym przypadku jako konserwant działa cukier, który przedłuża świeżość.

Nie powinniśmy także wyrzucać czekolady, która zawiera biały nalot lub zmieniła kolor. Jasna barwa na powierzchni to nie pleśń, tylko skrystalizowany tłuszcz, który wytrącił się na skutek różnicy temperatur. Tabliczki przechowywane w szafkach kuchennych z czasem pokryją się białym nalotem i jest to normalne. Jeżeli jednak biała barwa nas odstrasza, wykorzystajmy czekoladę do ciasta, babeczek lub przygotowania deseru.

Nawet otwarta może leżeć

A co z już napoczętą czekoladą? Również otwarte tabliczki mogą być długo przechowywane, nawet przez kilka tygodni. Jeżeli nie mamy pomysłu, jak wykorzystać resztki czekolady, zachęcamy, aby przygotować chrupiące gofry, z dodatkiem owoców zachwycą zarówno domowników, jak i gości.

Co jeszcze można zjeść po terminie?

Polacy są niechlubnym liderem w marnowaniu żywności. Kupujemy i wyrzucamy za dużo. Według Federacji Banków Żywności statystyczny mieszkaniec Polski pozbywa się rocznie prawie 250 kg żywności. W skali całego kraju marnuje się aż 5 mln ton jedzenia. Jeżeli spojrzymy na cały świat, okazuje się, że wyrzucanych jest 1,3 mld ton żywności, czyli 1/3 produkowanego jedzenia. Przeciętny Kowalski pozbywa się tygodniowo 4 kg produktów spożywczych, w tym 2,2 kg rzeczy, które można jeszcze zjeść (o szacowanej wartości 50 zł). Co miesiąc wyrzucamy 200 zł.  Przemyślane zakupy, planowanie posiłków oraz wiedza, co można jeść po terminie ważności, pomogą zaoszczędzić nawet kilkaset złotych rocznie oraz skończyć z marnowaniem. Mamy, o co walczyć. Jest wiele narzędzi, które ułatwiają zakupy, bardzo wygodne są specjalne aplikacje na telefon. Warto także uświadomić sobie, że nie każdy produkt po terminie musi lądować w koszu. Bezwzględnie powinniśmy wyrzucić przeterminowane:

  • mięso, ryby, wędliny,
  • pakowane sałaty itp.,
  • jogurty.

Jest wiele produktów, które możemy przechowywać latami i nie musimy się ich pozbywać. Spotkasz takie produkty m.in. w gazetce promocyjnej Lewiatan.

Dodaj komentarz